Cilt: 38 Sayı: 1, 30.04.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Review Articles

Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Dr. Öğr. Üyesi Ali CİNGÖZ TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-0958-2679
Gıda Teknolojileri, Hububat Teknolojisi, Gıda Mühendisliği
Tarımsal Yayım ve Haberleşme
Prof. Dr. Bilal ACAR SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Sulama Sistemleri
Tarım Makineleri, Tarımsal Enerji Sistemleri, Tarım Makine Sistemleri
Dr. Öğr. Üyesi Doğancan KAHYA ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ, ENTOMOLOJİ ANABİLİM DALI 0000-0002-8996-3393
Entomoloji
Dr. Öğr. Üyesi Emine BİLGİNOĞLU KIRSEHIR AHI EVRAN UNIVERSITY
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
Dr. Öğr. Üyesi Furkan ÇOBAN Department of Field Crops, Atatürk University, Faculty of Agriculture, Erzurum, Türkiye
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Endüstri Bitkileri
Gıda Bilimleri, Et Teknolojisi, Gıda Biyoteknolojisi
Doç. Dr. Hacer LEVENT KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
Gıda Bilimleri
Dr. Hüseyin BULUT Meteoroloji Genel Müdürlüğü 0000-0002-9862-9776
Çayır-Mera ve Yem Bitkileri, Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, İklim Değişikliği-Etkiler ve Adaptasyon
Dr. Öğr. Üyesi Mahir ÖZKURT Mus alparslan üniversitesi uygulamalı bilimler fakültesi 0000-0003-0058-3026
Mühendislik, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Çayır-Mera ve Yem Bitkileri, Bitki Fizyolojisi
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin GÖKDUMAN Isparta University of Applied Sciences
Makine Tasarımı ve Makine Elemanları, Tarım Makine Sistemleri, Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil), Tarım Makineleri
Doç. Dr. Mehmet Macit ERTUŞ HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ ÇÖLEMERİK MESLEK YÜKSEKOKULU 0000-0001-6450-3924
Tarımda Bitki Islahı , Çayır-Mera ve Yem Bitkileri
Prof. Dr. Mükerrem KAYA Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Erzurum 0000-0001-6340-828X
Et Teknolojisi
Prof. Dr. Nermin BİLGİÇLİ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mühendisliği, Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Hububat Teknolojisi
Doç. Dr. Osman UYSAL Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü 0000-0002-9010-2988
Tarım Politikaları, Tarım Arazisi Yönetimi, Tarım İşletmeciliği
Endüstri Bitkileri
Doç. Dr. Ramazan AYRANCI Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü 0000-0003-3825-3743
Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Dr. Öğr. Üyesi Ruziye KARAMAN Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi 0000-0001-5088-8253
Bitki Bilimi (Diğer), Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Bitki Biyokimyası, Bitki Fizyolojisi, Bitki Morfolojisi ve Anatomisi
Prof. Dr. Sebahattin KAYA Bingöl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi
Sulama Suyu Kalitesi, Sulama Sistemleri, Biyosistem, Tarımsal Yapılar, Tarımsal Drenaj
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk KODAZ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0002-4599-3574
Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller
Doç. Dr. Sultan Filiz GÜÇLÜ ısparta uygulamalı bilimler üniversitesi
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Doç. Dr. Süleyman KAVAK ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Utku YÜKSELBABA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Entomoloji
Gıda Bilimleri
Doç. Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Tarım Politikaları
Doç. Dr. Çeknas ERDİNÇ Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 0000-0003-1208-032X
Sebze Yetiştirme ve Islahı, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Prof. Dr. Çetin ÇEKİÇ TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 0000-0003-1691-8361
Meyve Yetiştirme ve Islahı
Yrd. Doç. Dr. Öznur ÖZ ATASEVER TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ, MEYVE YETİŞTİRME VE ISLAHI ANABİLİM DALI
Meyve Yetiştirme ve Islahı
Prof. Dr. İlkay DELLAL ANKARA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Tarım Ekonomisi
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
Doç. Şeyma ARIKAN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0002-4328-0263
Meyve Yetiştirme ve Islahı, Tarımsal Biyoteknoloji, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı

Erişilebilir çevrimiçi bir dergidir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences,  gelecekte referans gösterilebilecek ulusal ve uluslararası öncelikli alanlardan bilimsel araştırma sonuçlarını yayınlamayı amaçlamaktadır. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarım Makineleri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ve Hayvancılık alanlarında makaleler yayınlamayı hedeflemektedir. Bağımsız, çift-kör hakemli, açık erişimli bir dergidir.

Dergi, bilimsel öneme sahip yüksek kaliteli yayınlar yaparak bilime katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, sağlık bilimlerinde temel veya genişletilmiş klinik deneyimle ilgili tüm alanlarda orijinal araştırma makaleleri, derlemeler, olgu sunumları ve editöre mektuplar yayınlanmaktadır.

Official abbreviation: Selcuk J Agr Food Sci
E-ISSN: 2458-8377

Erişilebilir çevrimiçi bir dergidir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş özgün veriler içeren makaleleri kabul eder. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, başvuru kurallarına ve dergi kapsamına uygun bulduğu makaleleri bilimsel değerlendirme için alanında uzman en az iki hakeme gönderir. Bölüm editörleri ve yönetim kurulu üyeleri, uygunluğu tartıştıktan sonra hakemlerin her bir başvuru hakkındaki yorumlarını değerlendirir. Gönderilen tüm makaleler için nihai karar Baş Editör'e aittir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Yayın Kurulu, International Council of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME) ve Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerine uymayı taahhüt eder.

Yayın Dili: İngilizce
Tam Metin Yayın Dili:
Dil: İngilizce
İngilizce ve Latin Alfabesiyle Yazılan İçerik:
Makale Başlığı: İngilizce
Yazar Adı: Türkçe (Latin Alfabesinde)
Yazar Adresi: İngilizce (Latin Alfabesinde)
Anahtar Kelimeler: İngilizce
Kaynakça: İngilizce (Latin Alfabesinde)
Tam Metin: İngilizce (Latin Alfabesinde)

Makale Başvuruları
Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Özgün, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

Okur Kitlesi
Hedef okuyucu kitlesi; tarımın her alanındaki meslek mensupları, uzmanlar, araştırmacılar, uzmanlık ve doktora öğrencileri yanı sıra bu alanla ilgili öğrencileridir. Sürekli mesleki gelişim ve araştırma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefler.

Ücret Politikası
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, açık erişimli bir dergidir. Bu dergide yayınlanan tüm makalelere herkes çevrimiçi olarak ücretsiz olarak erişebilir. Herhangi bir abonelik veya gönderim ücreti yoktur. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, yayın politikaları gereği sponsorluk veya reklam kabul etmemektedir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences tüm giderleri Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından karşılanmaktadır.

Telif Hakkı
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Dergisinde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin, Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences tarafından Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.

Makalelerin Özgünlüğü
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, başka bir yerde yayınlanmış çalışmaları kabul etmemektedir.

Makale hazırlama
Dil ingilizce
Makale türleri: Orijinal araştırma ve derlemeler
Ancak, yazarlara çalışmanın yaygınlaştırılması için mümkün olduğunca özlü olmalarını tavsiye ederiz.

Makale formatı
Yazım kuralları

1. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Dergisi, tarım ve gıda bilimi alanlarında İngilizce özgün araştırma ve derlemeler yayınlamaktadır.
2. Orijinal araştırma makaleleri yüksek lisans ve doktora tezlerinden yapılmışsa makale şablonunda dipnot olarak belirtilmemelidir.
3. Yayınlanmak üzere gönderilen makale, yayın ilkelerine uygun olarak Dergi Yayın Kurulu tarafından değerlendirmeye alınır. Dergi Yayın Kurulu, dergide bulunmayan yazıları göndermeden yazara/yazarlara iade kararı verme hakkına sahiptir. Ayrıca yazım kurallarına uymayan veya anlatım dili yetersiz olan yazılar düzeltme için yazar(lar)a iade edilir.
4. Değerlendirilen makale dergi yayın kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır. Yayın kurulu, derginin yayın kurallarına uygun olmayan makaleyi reddetme hakkına sahiptir. Temel gereklilikleri karşılayan makaleler, belirli bir disiplinde uzman olan en az 2 hakeme gönderilir. Hakem değerlendirmesinden geçen makalelerin düzeltme/düşünce listesi yazara sunulur. Sorumlu yazar(lar), düzeltilmiş ve revize edilmiş makaleyi en geç 30 gün içinde sisteme yüklemelidir. Bu saatten sonraki başvurular kabul edilmeyecektir. Daha sonra editörler kurulu makalenin yayınlanması için nihai kararı (olumlu veya olumsuz) verir. Yayına kabul edilen makalelerde herhangi bir düzeltme veya silme işlemi yapılmaz. Yayınlanan yazıların içeriğinden yazar(lar) sorumludur.
5. Yayın Kurulu, makalenin yayımlanmaya uygun olup olmadığına hakemlerin görüşleri ve yazar/yazarlar tarafından yapılan düzeltmelerin yeterliliğine göre karar verir.
6. Yayınlanacak yazıların daha önce yayımlanmamış olması ve yayın hakkı verilmemiş olması gerekir. Ayrıca yazar(lar) uluslararası-ulusal “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kuralları”na uymak zorundadır. Bu sorunlardan dergi sorumlu değildir.
7. Yazılar, sorumlu yazar tarafından dergiye online gönderim sistemi kullanılarak gönderilmelidir. Tüm gönderiler aşağıdaki belgeleri içermelidir: Yazarlar Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi Telif Hakkı Formu'nu imzalamalı ve taranmış kopyayı göndermelidir.
8. Bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra, yani hakem tarafından önerilen revizyonlar tamamlandıktan sonra, yazarın makalede, yazarlarda ve Yazar sıralamasında değişiklik yapmasına izin verilmeyecektir.
9. Dergide yer alan yazıların tüm sorumluluğu yazar/yazarlara aittir.

Daha fazla bilgi için https://dergipark.org.tr/en/pub/selcukjafsci/writing-rules web sitesini ziyaret ediniz.

Yayın Etiği İlkeleri
Yayın Etiği, daha yüksek editoryal işleme standartları oluşturmak için yazarlar, hakemler ve yayıncılar adına dürüstlük konusunda ısrar eden bir öz-düzenleme mekanizması olarak tanımlanabilir. Yayın için etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınları, halkın bilimsel bulgulara güvenini ve insanların fikirlerine itibar edilmesini sağlamak için mevcuttur.
• Dürüst araştırmacılar, intihal yapmaz.
• Kaynakları hatalı belirtmez.
• Çürütemeyecekleri itirazları gizlemezler.
• Karşıt görüşleri çarpıtmazlar.
• Verileri yok etmez veya gizlemezler.
Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve hayata geçiren çalışmalardır. Bu noktada yayın sürecine dahil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşımaktadır. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir. Ayrıca Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt eder.
• Basın Kanunu (Ulusal Mevzuat)
• Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ulusal Mevzuat)
• Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (Ulusal Mevzuat)
• Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (Uluslararası Kriterler)
• Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları (Ulusal Kriterler)

Tekrar Yayın
Tekrar yayın, aynı makalenin veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayınlanmasıdır. Editör bu tür makaleyi incelemeden geri gönderir. Bundan sonra editör, tekrar yayına teşebbüs eden yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir, yazarın daha önce yayın yaptığı dergide (belki de önceki makaleyi yayınlayan derginin editörü ile eşzamanlı duyuru olarak) kamuoyuna bu durumu açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.

Aynı çalışmanın birden fazla dergiye eşzamanlı olarak gönderilmesi
Yazarlar aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi öğrenirse, makaleyi alan diğer editör(ler)e danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir veya incelemeleri dikkate almadan reddedebilir veya bu kararı ilgili diğer editör(ler)le tartışarak alabilir ve yazarlardan belli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol
Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır.
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, gönderilen tüm makaleleri intihal engellemek için taramaktadır. İncelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını Turnitin & İthenticate, yazılımı kullanılarak kontrol edilir. Benzerlik oranın %20’den az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kuralların uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır.
İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Sahtecilik
Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermektir.
Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmektir.

Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, yasal olarak kamuya açık olmayan insan katılımcılarla ilgili kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar.

Araştırma Suistimali İddialarının Ele Alınması
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Hiçbir durumda Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.

Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences’nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda sjafs@selcuk.edu.tr adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir. Gelişmemiz için fırsat sağlayacağından başvuruları memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yaparız.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Özel Sayı Yayımlama Politikası
Dergimizde Yayın Kurulu'nun talebi üzerine yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Özel sayıda yer alması için gönderilen makaleler önce Editöryal ön incelemeye tabi tutulur. Sonra derginin yazım kurallarına uygunluk açısından incelenir ve intihali önlemek için benzerlik tarama yapılır. Bu aşamalardan sonra çift taraflı körleme modelinin kullanıladığı akran değerlendirmesi sürecine alınır.

Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 'in editörleri, gönderilen tüm yazıları gizli belgeler olarak ele alır; bu, yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa etmeyecekleri anlamına gelir. Makale inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesidir.

Bilimsel Suistimal İddiaları-Şüpheleri
Bilimsel suistimalin farklı tanımları vardır. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences büyük yayın etiği kurumları tarafından oluşturulan rehberliği takip ederken bu sorunları vaka bazında ele alıyoruz. Editör, etik ihlalden şüphelenirse veya bir ihlal iddiası olursa harekete geçmekle yükümlüdürler. Bu görev hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış makaleleri kapsar. Editör, olası suistimallerle ilgili endişeleri dile getiren makaleleri basitçe reddetmemelidir. Etik olarak iddia edilen davaları takip etmekle yükümlüdür. Editör, uygun olduğunda COPE akış şemalarını izlemelidir. Editörler, öncelikle görevi kötüye kullandığından şüphelenilen kişilerden bir yanıt istemelidir. Yanıttan memnun kalmazlarsa, ilgili işverenlerden veya kurumdan araştırma yapmasını istemelidir. Editör, iddia edilen suistimalle ilgili uygun bir soruşturmanın yürütülmesini sağlamak için tüm makul çabayı göstermelidir; bu olmazsa, editör soruna bir çözüm bulmak için ısrar etmek için tüm makul girişimleri yapmalıdır. Bu zahmetli ama önemli bir görevdir.
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Hiçbir durumda Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences veya editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.
Hakemler, araştırma veya yayının suistimalinden şüphelendiklerinde durumu Editöre iletmelidir. Editör, COPE tavsiyelerine uyarak gerekli işlemleri yürütmekle görevlidir.
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, aşağıdaki veya benzeri konularda suistimal iddialarıyla karşılaştığında COPE akış şemalarına uygulamayı taahhüt eder.
• Tekrar yayından şüphelenildiğinde yapılacaklar
• İntihalden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Uydurma verilerden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Yazarlık değişikliği taleplerinde yapılacaklar
• Açıklanmamış çıkar çatışması durumundan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Haksız veya hediye yazarlıktan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Bir yazıda etik probleminden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Etik ihlal şüphesi e-posta vb. ile doğrudan haber verildiğinde yapılacaklar
• Sosyal medya aracılığıyla etik ihlal şüphesi duyurulduğunda yapılacaklar

Şikayet Prosedürü
Bu prosedür, Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 'in veya yazı kadromuzun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetler için geçerlidir. Şikayetler, iyileştirme için bir fırsat ve teşvik sağlayabilir ve hızlı, nazik ve yapıcı bir şekilde yanıt vermeyi amaçlıyoruz.
Şikâyet, Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 'in veya yazı işleri ekibimizin sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili olmalıdır. Şikayetler doğrudan sjafs@selcuk.edu.tr adresine e-posta ile gönderilmelidir ve gizli olarak ele alınacaktır. Editör, şikayetlere anında yanıt verir. Editör, şikayetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip eder.
Şikayetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir:
• Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikayetçi, şikayetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.
• Şikayetçi hoşnut kalmazsa, şikayetler baş editöre iletilebilir.
• Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.
COPE, bilimsel dergilerin editörleri için bir uygulama kodu yayınlar. Bu editörler, dergiler ve yayıncılarla olan anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracaktır ancak yalnızca derginin kendi şikâyet prosedürleri tükendikten sonra buraya başvuru yapılabilir.

İtiraz Süreci
Editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere dair ciddi itirazları memnuniyetle karşılıyoruz. Bilimsel içeriğini yanlış anladığımız için makalenizi reddettiğimizi düşünüyorsanız, lütfen sjafs@selcuk.edu.tr adresinden editör ekibimize bir itiraz mesajı gönderin. Bu aşamada makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye çalışmayın. İtiraz mektubunuzu okuduktan sonra itirazınızın haklı olduğunu anlarsak, sizi makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye davet edebiliriz. Böylece çalışmanız dış hakem sürecine tekrar gönderilir. Lütfen itiraz mektubuna mümkün olduğunca fazla ayrıntı ekleyin. Son olarak, her makale için yalnızca bir itirazı dikkate alabiliriz, bu yüzden lütfen itirazınızı net bir şekilde ortaya koymak için ayrıntılı şekilde mektubu yazmaya zaman ve çaba harcayın - bir şansınız var, bu yüzden onu iyi kullanın. Reddedilen makaleler üzerinde uzun süreli müzakerenin genellikle hem yazarlar hem de editörler için tatmin edici olmadığını gördük, bu nedenle aynı çalışma için birden fazla itirazı işleme almıyoruz.

Çıkar Çatışmaları
Çıkar çatışması, birincil bir çıkarla ilgili mesleki yargı, ikincil bir çıkardan (mali kazanç veya kişisel rekabet gibi) etkilenebildiğinde ortaya çıkar. Bir makaleyi nasıl ele alacağımıza dair en iyi kararı verebilmek için yazarların rekabet halindeki çıkarlarını bilmemiz gerektiğine ve makaleyi yayınlarsak okuyucuların da bunları bilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences’in tarafsız incelemeyi sağlamak için editörlerden, çalışanlardan veya yayın kurulu üyelerinden gelen gönderileri ele almak için belirlenmiş bir süreci vardır. Bu tür gönderiler öncelikle başka dergilere yönlendirilir. Bunun mümkün olmaması halinde gönderinin sahibinin dergideki görevi askıya alınır. Bu gönderiler çift taraflı körleme sürecinde incelenir.
Editör, kendisinin veya aile üyeleri tarafından yazılmış makalelerle ilgili kararlarda yer almamalıdır. Ayrıca, böyle bir çalışma, derginin tüm olağan prosedürlerine tabi olmalıdır. Editör, yazarlar ve hakemler tarafından olası çıkar çatışmalarının ifşa edilmesiyle ilgili ICMJE yönergelerini uygulamalıdır.

Araştırma Etiği İlkeleri
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.


Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences dergisi açık erişimli bir dergidir, dergi için herhangi bir ücret talep edilmez. Yayımlanan metinleri için yazara ücret ödenmez.

Çevirilerin tüm mali ve hukuki telif hakkı işlemleri çevirmen tarafından yapılır. Telif hakkı bedeli ve diğer türlü hiçbir ücret için çeviri sahibine mali destek sağlanmaz. Yazar, çeviriyi Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences’ne gönderdiği tarihten itibaren tüm mali, hukuki ve ilmi sorumluluğu kabul etmiş sayılmaktadır.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.